You are currently viewing טוסקנה: הגאווה של איטליה

טוסקנה: הגאווה של איטליה

כשמדובר באזורי ייצור יין שעמדו במבחן הזמן, מעטים יכולים להשוות לטוסקנה, אחד החלקים האהובים ביותר באיטליה על ידי חובבי היין ברחבי העולם. ענבים גודלו לראשונה על ידי האטרוסים לפני קרוב ל -3,000 שנה, גודלו בשפע כה רחב שלעתים קרובות הם נמכרו מעבר לים והפכו במהרה ליבול המזומנים האמין ביותר באזור.

 

כיום, יין טוסקני כולל לרוב את ענב הסנגיובזה, ולמרות שהייצור בהחלט פחות נרחב מאשר לפני 50 שנה, האיכות גבוהה יותר מבעבר.

 

חדש באזור טוסקנה?

הנה פריימר על אזור היין הנחשק הזה, כולל כל מה שצריך לדעת בכדי ליהנות מכוס יין טוסקנית למופת.

 

סנגיובזה: הענב האדום של בחירה בטוסקנה

הדבר הראשון שאנשים רבים לומדים על יין טוסקני הוא העובדה שענב ספציפי אחד נוטה למלוך על פני כל הסגנונות האדומים – סנג'ובזה.

 

לתחום היקף, 80% מכל היינות המיוצרים בטוסקנה מיוצרים עם ענבים אדומים, שרובם המכריע משתמשים בסנג'ובזה כענב. למרות שמיוצר יין לבן הודות לעזרת ענב ורנצ'יה, סגנונות אלה נוטים להיות היפר-מקומיים ולעיתים נדירות הם נושא השיחה מחוץ לאיטליה.

 

ענב הסנגיובזה ייחודי בכך שגישות שונות לייצור יין יכולות להביא תכונות שונות בתכלית שאולי לא היו קיימות אחרת. יינות סנגיובזה יכולים לנוע בטעמם מתות דמוי דובדבן טארט וריבה ועד לתווי טעימה צמחיים יותר, כמו פלפלים אדומים קלויים ועגבניות בשלות. הוא עשיר בחומצה ובטאנין גם יחד, מה שהופך אותו לאחד הענבים הרב-גוניים יותר העומדים לרשות הייננים באזור.

 

בעוד שהשינון אינו תנאי הכרחי לכל סגנון, סנג'ובזה אכן מגיע לחביות ברוב הפעמים. יישון אלונים נוטה להיות קליל, אם כי יינות כמו ברונלו די מונטלצ'ינו יכולים לראות לא מעט זמן נוסף על עץ אלון, מה שמעניק ליכולת ליישן יינות אלה עד 18 שנים בבקבוק. אף על פי שקשה לדייק עם תו טעימה ספציפי אחד, כל מי שאוהב כוס סירה ימצא הרבה מה לאהוב בסנג'ובזה בזכות האיכויות המעושנות והכפריות שלו שמצמידות יפה עם חומציות פרי קדימה.

 

סגנונות יין אדום טוסקני

יהיה קל להניח שיין טוסקנה חסר שונות בגלל השימוש הרחב בענב הסנג'ובזה, אך זה לא יכול להיות רחוק יותר מהאמת. יש קומץ קטן של יינות שלא רק שמבדלים עצמם מאוד זה מזה אלא גם הפכו לכמה מהסגנונות הפופולריים בעולם.

 

להלן רק כמה דוגמאות:

 

קיאנטי

קיאנטי הוא אולי היין הידוע ביותר שיצא מאיטליה, בעיקר בזכות היותו ידידותי למזון להפליא. הוא מיוצר בנפח גבוה במיוחד ומיוצא לכל רחבי העולם, ואין שום דרך שקיאנטי יוכל להתקיים אי פעם בלי נוכחות ענב הסנג'ובזה כעמוד השדרה שלו.

 

בעוד ששיבוטים של סנגיובזה יכולים לשמש ליצירת קיאנטי פחות איכותי, אין תחליף אמיתי לדבר האמיתי. כשהיא טרייה, קיאנטי מתעורר לחיים עם תווים של פטל בהיר ומרווה אדמה, ומציג חומציות מספיק כדי לנקות את הצבעים מכל מה שאוכלים לצידו.

 

קיאנטי זמין גם במגוון Classico Riserva. יינות אלה רואים בדרך כלל הרבה מאוד אלון והם הרבה יותר עמוקים בצבע ובטעם מאשר קיאנטי הצעיר. תמציות של אוכמניות, קקאו, סיגליות ותבלינים לאפייה קיימים בדרך כלל בקיאנטי קלאסיקו ריסרבה, וגדלים בעוצמתם ככל שהבקבוקים מתיישנים.

 

ברונלו די מונטלצ'ינו

עוד יין טוסקני ידוע שעושה שימוש מצוין בענב הסנג'ובזה, Brunello di Montalcino הוא מורכב ביותר ונחשב בעיני חלקם לאחד היינות המשובחים שיש לאיטליה להציע. ברונלו די מונטאלצ'ינו, מעורב ומזכיר אדמה לחה, קשור בפוטנציאל יישון נרחב, ואכן דורש זמן רב בבקבוק לפני שהיין יכול להיות "נגיש".

 

בקבוקים אינם זולים, אך כאשר הם מאוחסנים ומתיישנים כראוי, הם התוספת המושלמת לכל מי שבונה את אוסף היין שלהם.

 

סופר טוסקנים

לאלו המעוניינים להבין כיצד ייננים מודרניים בטוסקנה מתקרבים לענב הסנג'ובזה, שום דבר לא יכול להשוות לאופי הניסוי של סופר טוסקנים. יינות אלה בדרך כלל אינם עומדים בתקנות DOC, אם כי אין לראות זאת כאינדיקציה לכך שהם באיכות נמוכה.

 

נהפוך הוא, יין סופר טוסקני נוטה להיות עשיר ביותר, עד כדי דרישה של לפחות שעתיים-שעתיים לפני הצריכה. סנגיובזה אמנם נוטה לתפוס את מרכז הבמה, אך לעיתים קרובות מוסיפים לתערובת ענבים אדומים נוספים, המביאים לשולחן טעמים חדשים ומרגשים.

 

ברוב המקרים סופר טוסקנים יראו הרבה מאוד אלון לפני שיסיימו בבקבוק.

 

למידע נוסף ניתן להיכנס לאתר שמרכז מקררי יין בלחיצה כאן.